Olejek cytrynowy eteryczny – 30ml

16.48

 

SKU: 741 Category:

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania olejku cytrynowegoKażdego czasami nachodzi ochota na chwilę odprężenia i świeżości. Olejek cytrynowy to skoncentrowana dawka cytrusowego orzeźwienia, która wpływa korzystnie na nasz nastrój, łagodzi znużenie oraz nadaje promienny wygląd włosom, cerze i paznokciom. Olejek cytrynowy wykorzystywany jest w aromaterapii. Doskonale sprawdza się do inhalacji oraz masażu. Może stanowić również składnik kosmetyków domowych do pielęgnacji całego ciała.Olejek cytrynowy – jak powstaje i skąd się wywodzi?Olej cytrynowy w aromaterapiiOlejek cytrynowy – właściwości przeciwdrobnoustrojoweOlejek cytrynowy – zastosowania w kosmetyceOdpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące olejku cytrynowego:Jak stosować olejek cytrynowy na włosy?Jak stosować olejek cytrynowy na twarz?Gdzie można kupić olejek cytrynowy?Czy olejek cytrynowy odstrasza komary?Czy olejek cytrynowy dla dzieci jest bezpieczny?Olejek cytrynowy – zastosowanieOlejek cytrynowy – jak powstaje i skąd się wywodzi?Olejek cytrynowy wytwarzany jest z owoców cytryny zwyczajnej. To niewysokie drzewo wywodzi się z terenów południowo-wschodnich Chin. W dawnych czasach często występowało również na terenie Indii. Do Europy trafiło w okresie średniowiecza, natomiast do Ameryki dopiero w okolicach XVIII wieku. Chociaż roślina nadal rośnie naturalnie na swoich rodzimych terenach, to jej największe plantacje znaleźć można obecnie w Stanach Zjednoczonych. Największym producentem olejku cytrynowego jest Kalifornia.Olejek cytrynowy wytwarzany jest z części cytryny zwanej naowocnią. Podobnie jak w przypadku innych olejków eterycznych, wydajność produkcji nie jest wysoka. Do wytworzenia 450 ml płynu potrzebne jest niemal 1000 owoców! Pozyskiwanie surowca metodą tłoczenia na zimno pozwala zachować w gotowym produkcie bardzo dużo aktywnych składników o ciekawych właściwościach. Olejek charakteryzuje się intensywnym zapachem. Jest bezbarwny lub żółto-zielony.Olej cytrynowy w aromaterapiiOlejki eteryczne to ciekłe, lotne substancje zapachowe pozyskiwane z różnych części roślin. Otrzymuje się je metodą destylacji z parą wodną lub ekstrakcji. Są szeroko rozpowszechnione w kosmetologii, szczególnie do wytwarzania perfum i nadawania walorów zapachowym wielu produktom do pielęgnacji ciała. Jednak przyjemna woń to nie jedyna zaleta olejków. Okazuje się, że wiele związków w nich zawartych może wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie człowieka zarówno w płaszczyźnie psychicznej, jak i fizycznej. Właśnie te właściwości wpłynęły na rozwój jednej z gałęzi medycyny niekonwencjonalnej, jaką jest aromaterapia.Aromaterapia polega na aplikowaniu olejków eterycznych na skórę lub poprzez inhalację. Stosuje się w niej techniki takie jak masaże, natryski, kompresy i kąpiele. W medycynie naturalnej olejku powszechnie stosuje się do łagodzenia skutków stresu, jako środek rozgrzewający, antyseptyczny czy pomagający w zaburzeniach hormonalnych.Liczne badania naukowe wykazały, że olejek cytrynowy zawiera ponad 40 różnych związków chemicznych. Zdecydowaną większość, bo ponad 70% z nich stanowią terpeny. To właśnie one, a konkretnie limonen, nadają produktowi intensywnego, cytrusowego zapachu. Ten ostatni występuje w olejku cytrynowym w największej ilości spośród wszystkich związków, stanowiąc około 50% lotnych substancji.Według zaleceń medycyny naturalnej olejek cytrynowy może być dobrym środkiem łagodzącym przebieg schorzeń górnych dróg oddechowych. Poleca się stosować inhalację z jego użyciem w przypadku pojawienia się dolegliwości takich jak świszczący oddech czy kaszel. Dodatkowo olejek cytrynowy wykazuje właściwości dezynfekujące. W celu odkażenia powierzchni lub pomieszczenia, wystarczy rozpylić w nim rozcieńczony olejek eteryczny.Olejek cytrynowy może wykazywać również działanie energetyzujące, głównie ze względu na swój intensywny, świeży zapach. Badania przeprowadzone w Japonii sugerują, że daje on również bardzo pozytywne wyniki jeśli chodzi o poprawę koncentracji. Rozpylenie substancji w biurowcu poskutkowała ponad 50% zmniejszeniem liczny popełnianych przez pracowników błędów. Linalol zawarty w olejku cytrynowym posiada udokumentowane działanie uspokajające. Badania przeprowadzane na myszach wykazały, że rozpylanie tego związku może łagodzić stres i stany lękowe.Olejek cytrynowy może być również wykorzystywany do przyrządzania ciepłych, odprężających kąpieli. Substancje w nim zawarte mogą wpływać pozytywnie na stan cery, łagodząc podrażnienia, trądzik i zaczerwienienia.Jak wskazują publikacje, limonen zawarty w olejku

Producent

Vivio

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Olejek cytrynowy eteryczny – 30ml”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top